Schouwburg De Kern

Maak kennis met CIDERNATIONS

Een nieuw theaterseizoen, een nieuw drankje. Ditmaal kozen we voor een cider van CIDERNATIONS in Antwerpen om ook een 'bubbelicious' alternatief te bieden. 

We ontmoeten eigenaars Dirk en Ingrid bij hen thuis in de Sterstraat, in een statig 19de-eeuws koetshuis, daar waar CiderNations is ontstaan en de hoofdzetel gevestigd is. Een interview met Dirk over de drank en het produceren ervan en ook nog wat geschiedenis en anekdotes.

Dag Dirk, een logische eerste vraag: hoe is het begonnen, wanneer en hoe zijn jullie gekomen tot wat het nu is?
"Het is een viertal jaren geleden begonnen , een coronaverhaal eigenlijk, waarin we onszelf zagen rondfietsen met de vraag “Wat kunnen we doen?". Toen kwam het idee om gin te gaan maken. We stookten de gin niet maar produceerden het door middel van macerering: je marineert botanicals in alcohol, filtert dat en dan heb je gin. Het proces was interessant en het was lekker en fijn om te maken. Maar toen kocht ik een boek, 'Brouw het zelf' (van Nick Moyle en Richard Mood, nvdr.) en daarin staat een hoofdstuk over cider. De link was snel gelegd met mijn schoonfamilie die van Haspengouw is, die daar appels telen en appelsap maken. En appelsap is de basis van waaruit je cider maakt. Zo hebben we van het Haspengouwse appelsap een paar varianten gemaakt en een paar recepten geprobeerd. We vonden dat lekker en toen kwamen er buren langs die een café aan Sint-Vincentius uitbaten, en die vonden het ook heerlijk en wilden dat onmiddellijk op de kaart zetten. Die cider sloeg daar aan. Een hele tijd later (nu 2,5 jaar geleden) reden we met een fiets vol cider Antwerpen rond, op die manier de Antwerpse horeca herontdekkend. Wat er toen vooral opviel: een nieuwe generatie jongeren die cafés openden na de covidperiode én die open stonden om nieuwe dingen te proberen en alternatieven zochten voor de gewone bieren, wijnen, frisdranken en bubbels."

De sfeer was veranderd na covid, de lokale bieren bijvoorbeeld kwamen heel hard op en overal kon je speciale bieren en wijnen, lokale sapjes en meer uitproberen.
"Inderdaad, en de klanten apprecieerden dat. Een anekdote daarover: als ik aan een café een reclame van Fritz of Ritchie cola zag in plaats van Coca-Cola stapte ik daar binnen. Duidelijk cafébazen of -uitbaters die van de gebaande wegen wilden afwijken en kozen voor alternatieven; en dat werkte. En voor we het wisten hadden we toch een heel deel cafés en restaurants die onze cider op de kaart wilde zetten, waaronder een aantal referentiecafés (noem ik dat), bekende zaken zoals De Muze, Oud Arsenaal, Mombasa, Witzli Poetzli enzovoort... Die eigenaars vonden dat een goed idee en zijn ermee gestart en bleven standvastig. Daardoor was Cidernations gelanceerd en plots waren we ook te koop in de Stadswinkel en kregen we meer en meer bekendheid. Dan zijn we fulltime begonnen en hebben er een zaak van gemaakt: Cidernations (ondertussen zijn er meer dan 80 horecazaken die één of meer van de ciders serveren, nvdr.)."

Welke ciders maken jullie?
"Op dit moment zijn er drie ciders. De appel waarvan we vertrekken is Jonagold, een eetappel met 11% suiker in het appelsap. Dat sap laten we volledig vergisten, zonder sulfieten, we werken puur natuur en er wordt niet gefilterd. De eerste variant, de A-cider met nagisting op de fles, krijgt enkel nog wat rietsuiker toegevoegd om de hergisting op de fles wat te triggeren, dan krijg je CO2 met bubbels in de fles. Dan is er de Belgian Cider waar we een stroopje aan toevoegen van gember en citroen dat we zelf vers maken van ingrediënten van de markt om de hoek. Die heeft een vollere smaak, ook brut maar iets fruitiger en voller. We houden vooral niet van zoete ciders dus in feite zijn ze allemaal brut. En dan is er de A BRUT CIDER en die wordt gehopt, op de gisting (dat wordt 'dry hopping' genoemd). Dat is de cider die jullie gaan schenken in De Kern, licht gehopt dus met citrahop, die perfect samengaat met de appeltjes. Dat geeft een lichtjes bitter aroma met een volle nasmaak. Deze laatste trekken we ook op vat. Alle drie de ciders zijn droog, ze gaan van een lichte droge naar een iets vollere smaak naar de A Brut Cider die het meest complex van smaak is en die jullie schenken. Met deze laatste hebben we een zilveren medaille gewonnen in New York. Op de jaarlijkse Ciderweek proeven ze op het CiderFeast NYC ciders per land en werd A Brut Cider de Belgian Cider of the year!"

Per land zeg je, maar zijn er ook streken waar de cider 'welig tiert'?
"Inderdaad, er zijn drie of vier belangrijke traditionele ciderregio's. Dat is eerst en vooral Baskenland in Noord Spanje, waar ze in de 11de, 12de eeuw de cider commercialiseerden (natuurlijk wordt er al sinds duizenden jaren overal ter wereld cider gemaakt). Van daaruit strekte zich dat verder uit richting Bretagne en Normandië. Maar door de Normandische overwinning door Engeland is de cider ook daar terecht gekomen, vervolgens is dat in Amerika geraakt door de kolonialisering. Zo kom ik tot New York want de staat New York is ook een bekende ciderstreek. Vandaar NYC CiderFeast... Op ciderwedstrijden overal ter wereld geldt dezelfde regel: alles wordt blind geproefd, flesjes of merken worden niet getoond en de maker mag niet aanwezig zijn.

Maar er zijn overal op de wereld streken waar appelteelt groots is. België was vroeger een echt ciderland tot vlak na de tweede wereldoorlog, elke fruitboer maakte zijn eigen cider toen. Maar toen kwam het bier en dat nam alles over en ging niet meer weg en kwam cider terug in de verdrukking. Wij zouden niet liever hebben dat België terug een ciderland wordt maar dat heeft wat tijd nodig. In de jaren 60 werd cider nog meer geschonken maar dat is dan gaandeweg verdrongen door cava en prosecco en andere bubbels."

Het pand waar we zitten heeft op zich niets te maken met cider maar goed, jullie zaak is hier gehuisvest met in de achtertuin een tuinpaviljoen om klanten te ontvangen en tastings te organiseren.
"Hier zijn we beginnen brouwen (ondertussen is de eigenlijke brouwerij verhuisd naar een pand in Duffel), in onze wijnkelder in dit 19de-eeuwse pand, zoals toen gebruikelijk in grotere koetshuizen. Ideaal om in te brouwen met een constante temperatuur, de vergisting die onmiddellijk begint en zijn ding doet. Maar ook om de cider te bewaren een perfecte plek. En inderdaad, in de achtertuin organiseren we tastings op verzoek, mensen mogen ons altijd contacteren als ze met een groep zijn en interesse in cider hebben."

Misschien moeten we onze volgende personeelsuitstap hier beginnen als wijze van aperitief! En daarnaast gaan we de A Brut Cider ook zeker aanbieden bij onze cavaconcerten als lekker aperitief.
"Goed idee, altijd welkom! We zijn in elk geval blij dat onze cider bij jullie op de kaart staat, we zoeken verder naar leuke adressen waar cultuuraspecten aanwezig zijn. Zo zijn we uitgenodigd voor medewerking op een tentoonstelling/project in het M HKA, met drie kunstenaars die rond appels werken. Eén van hen, een Duitse kunstenares die begaan is met biodiversiteit, heeft de origine van de appel onderzocht en die zou in Kazachstan ontstaan zijn. Nu hebben ze daar verder onderzoek naar gedaan en 95% van alle appelen die in het Westen geteelt worden zit er DNA van die oerappel, de Malus Siversii. Mijn idee was om dus appelen uit Kazachstan te halen en daar dan cider van te brouwen maar de kosten die dat met zich meebrengt om die appels hier te krijgen waren te hoog en het vervoer niet zo ethisch. Maar we gaan dus wel op die tentoonstelling workshops Cider Brouwen op een Natuurlijke Manier geven. Hou de kalender van het M HKA in de gaten! En natuurlijk de nieuwe cider proberen in de foyer van Schouwburg De Kern, op jullie gezondheid!"

 

CIDERNATIONS - Dirk en Ingrid
Sterstraat 22
2018 Antwerpen
info@cidernations.com