Schouwburg De Kern

Terugblik fietstocht wijndomein Oud Conynsbergh

Wijn maken in Antwerpen? Naast de molen in Boechout werd 10 jaar geleden door een stel visionairs de eerste wijngaard aangeplant. Het wijndomein is sindsdien alleen maar gegroeid. We fietsten langs dertien hectare wijngaard verspreid over vier arcadische locaties in Boechout en Vremde. 

Het idee om een wijndomein uit te bouwen kwam van acht vrienden die kozen voor puur natuur. Op zeer inventieve manier bestrijden ze schimmels en fruitvliegen, om nog maar te zwijgen over de torenvalknesten op 5 meter hoge palen die ze plaatsten: de vogels helpen op de wijngaard met de bestrijding van de woelmuis die zich nestelde op de domeinen. 
En dan hebben we het nog niet over de terroir gehad! De rijke bodem, een unieke combinatie van kalksteen, schelpen en zand, vormt een zegen voor de minerale smaak van de wijnen. Bovendien worden de wijnen gemaakt met natuurlijke fermentatie, zonder gistingsprocessen. Auxerrois, Chardonnay, Pinot Noir: een heerlijke fietstocht en twee interessante gidsbeurten later, ontdekten we hoe het biologische en natuurlijke productieproces vertaald wordt naar unieke wijnen.

Verzamelen geblazen aan de molen.
Hoevere Veld: aan de molen werd de eerste wijngaard aangeplant. In deze wijngaard wordt voornamelijk geëxperimenteerd met verschillende druiven en snoeivormen. Op basis van wat hier onderzocht wordt, wordt de kwaliteit van de wijn geoptimaliseerd.
Melkkuip - Oostkapelleveld: deze wijngaard is prachtig gelegen aan de rand van het dorp en geniet van een microklimaat. De wijngaard kent een lichte helling en de bodem bestaat uit een lichte leemgrond met een kleiige ondergrond. Dit maakt de grond uitermate geschikt voor de pinot noir .
Op elke wijngaard werden torenvalknesten op 5 meter hoge palen geplaatst: de torenvalken helpen op de wijngaard met de bestrijding van de woelmuis.
Op naar de volgende wijngaard!
Kapellen veld: deze wijngaard in Vremde ligt iets lager dan de andere wijngaarden. De bodem bestaat voornamelijk uit zandleemgrond. Dit is de perfecte grond voor de auxerrois druif.
Mussenhoeve - Oostveldkant: bij deze wijngaard zakt het oppervlaktewater in de zomer tot min 15 meter. Hoe meer moeite de druivelaar moet doen om bij het water te komen, hoe beter voor het karakter van de wijn. De bodem bestaat uit zandleemgrond en lichte leemgrond. In deze grond bevindt er zich een kalklaag die uit schelpen vanuit het tertiair bestaat, zeer geschikt voor witte wijn maar ook voor rosé en mousserende wijn.
Chardonnay, auxerrois en gamay.
We sluiten onze fietstocht af met een tasting naast de wijngaard aan de molen. Kan het nog idyllischer?
Proeven van een mousserende wijn op traditionele wijze gemaakt en gebotteld: de parel van Boechout (brut natuur, chardonnay en auxerrois), van een glaasje chardonnay natuurlijk vergist op Franse eik, niet geklaard en van een overheerlijke 100% auxerrois gerijpt op Franse eik. Santé!