Schouwburg De Kern

Jazz Wilrijk - Nicolas Thys Sound Circus

plus jazz op locaties
za 5 okt 19.30 uur
za 5 okt
19.30 uur
  • za 5 okt
    19.30 uur
    De Kern, Wilrijk (Antwerpen)
    Kern 18 - 2610 Wilrijk

Podiumconcert De Kern om 19.30 uur

Sound Circus speelt een repertoire gebaseerd op de “Golden Age” van de Broadway musicals van de jaren ’30 tot ’50, muziek uit de swingperiode van onder andere Count Basie en songs beïnvloed door de traditie van New Orleans. Denk aan stukken zoals onder andere Stardust, Slow Boat to China, When Sunny Gets Blue, Do You Know What It Means to Miss New Orleans… Kenmerkend voor het oeuvre zijn de feestelijke en ritmisch opzwepende klanken. De muziek was destijds bedoeld voor een uitgaanspubliek om op te dansen en dat danselement vormt de basis van de nieuwe band van Nicolas Thys. Je kan Sound Circus het best omschrijven als: fun, vol energie, lyrisch, swingend en met een snuifje romantiek. Kortom: het is tijdloze muziek die de harten van de mensen verwarmt en de zielen betovert.

De ongebruikelijk instrumentatie - voornamelijk elektrische instrumenten - geeft het repertoire een bijzonder unieke en moderne kleur zonder in te boeten aan de warme klanken van weleer. De band bestaat uit vier talenten van de jongere generatie geleid door Nicolas Thys.

Sound Circus is:

  • Sam Comerford: saxofoon
  • Tim Finoulst: gitaar, lap steel, pedal steel
  • Lorenzo Di Maio: gitaar
  • Nicolas Thys: elektrische bas

Met special guests: Jean-Paul Estiévenart (trompet) & Dre Pallemaerts (slagwerk)

Na het hoofdconcert in De Kern klinkt er nog meer jazz op enkele locaties verspreid in Wilrijk.

*****

TIMING Jazz Wilrijk 2024:

19.30 uur: Hoofdconcert De Kern
21.00 uur: start locatieoptredens
21.45 uur: pauze en tijd om van locatie te wisselen
22.00 uur: deel 2
22.45 uur: einde locatieoptreden
Na de locatieoptredens zakken een aantal artiesten nog af naar de Foyer van De Kern voor een jamsessie. Wees welkom!

*****

Locatieoptredens:

21u00 - 21u45
>>pauze<<
22u00 - 22u45

Jeugdcentrum Vizit: Jelle Van Giel

CLOSE DISTANCE is het nieuwste muzikale avontuur van Jelle Van Giel, die frisse composities verkent waarin de samensmelting tussen piano en gitaar centraal staat. Dit wordt uitgevoerd in Jelle’s kenmerkende stijl: melodieus, energiek, pakkend en rijk aan klank. De basis van CLOSE DISTANCE is geworteld in  geïmproviseerde muziek, met atmosferische indierockinvloeden en filmische soundscapes.'

adres: Heistraat 34a

Het Volkshuis: Bruno Vansina Trio

Midden in corona tijdperk, leerde Bruno Vansina de nog jonge Louise Van Den Heuvel kennen. Na slechts enkele repetities wist Vansina dat het goed zat, dat er nieuw trio geboren was. Een trio dat onversneden jazz speelt, op zoek gaat naar de essentie van de muziek, risico’s neemt en met enorm veel vertrouwen in elkaar samen speelt. De ondertussen 25 jaar lange samenwerkingen in tal van projecten tussen Vansina en Teun Verbruggen vormt van hen een symbiotisch duo. Louise slaagt er in met jeugdige energie, vertrouwen en branie zich mee deel te maken van hun muziek. Ook Louise levert composities aan.  Dit trio heet dan wel (voorlopig nog) het Vansina trio maar is een echt trio, de som is groter dan de delen.

adres: Heistraat 8a 

't Spant: Manon Gautier 

Samen met medestudenten jazzmuziek aan het Conservatorium in Antwerpen startte zangeres Manon Gautier een spiksplinternieuwe band op. Hun muziek is een mix van genres, beïnvloed door jazz en vaak met een bepaalde groove. Ze hebben allemaal een liefde voor jazz maar brengen tegelijk elk hun eigen stijl binnen in de band. Bezetting: Manon Gautier – zang; Prithivi Nakarmi – gitaar; Toon Rumen – contrabas; Simon Pas – drums

adres: Boomsesteenweg 335

Wijnbar Swaf: Bodem

Bodem verenigt drie muzikanten - Adia Vanheerentals (sopraan/tenorsax, compositie), Anke Verslype (drums) en Willem Malfliet (gitaar) met een grote gevoeligheid voor klank en een focus op het collectieve. Het trio combineert het harmonische van veel Scandinavische jazz (Christian Wallumrød, Skúli Sverrisson, ...) met de potige energie van de Chicago-scene. Vanuit een gedeelde methode spelen ze de composities van Adia Vanheerentals, die een perfecte balans hebben van catchy, lyrische melodieën en abstracte  soundscapes. Anke Verslype gooit op dit moment ook hoge ogen met haar eigen band aki, terwijl je Willem Malfliet kan kennen van o.a. ONZIN en zijn eigen groep WOOLVS.

adres: Kern 25

Sint-Bavokerk: Enrico Pieranunzi & Bert Joris

Enrico Pieranunzi geldt als één van de belangrijkste Italiaanse jazzpianisten van de afgelopen decennia, en heeft een ronduit indrukwekkende staat van dienst en een discografie met samenwerkingen met de allergrootste muzikanten, van Chet Baker tot Charlie Haden en Paul Motian, om er maar enkele te noemen. Bert Joris is niet alleen als trompettist maar ook als componist en arrangeur uitgegroeid tot één van België’s muziekmonumenten. De twee werken al meer dan vijfentwintig jaar samen - Bert maakte aanvankelijk deel uit van het quintet van Enrico, en later volgden verschillende andere projecten, waaronder o.a. een samenwerking van Enrico met het Brussels Jazz Orchestra, met arrangementen van Enrico’s muziek door Bert. In 2019 namen ze het duo-album ‘Afterglow’ op, met uitsluitend composities van hen beiden, waarop hun jarenlange samenwerking wordt herleid tot haar essentie. Intuïtief samenspel van twee ervaren topmuzikanten, alle bewegingsvrijheid die een duo-bezetting met zich meebrengt
en een pak prachtige stukken - een feest voor liefhebbers van pure jazz.
Meer info : www.enricopieranunzi.com

adres: Sint-Bavostraat

Foyer De Kern: Mathieu Najean Quartet

Na twee albums met originele composities (“Panorama” 2020 en “Outta the blue with you” 2023), en een album met standards, bracht Mathieu Najean 4 muzikanten uit de Brusselse scene samen en vormde zo een nieuw kwartet. Het kwartet werkt rond een aantal prachtige melodieën uit het Great American Songbook en gaat op onderzoek uit naar swing en interactie, telkens opnieuw. Terwijl ze moeiteloos een sound willen creëren en de limieten van het gehoor maximaal uitdagen, focussen de muzikanten op melodie, samenhang en swing.

Mathieu Najean - sax ; Wouter Van Den Broeck - piano ; Victor Foulon - bass ; Matthias De Waele - drums

adres: Kern 18

  • podiumconcert om 19.30 uur
  • locatieoptredens om 21.00 uur

gratis – reserveren voor podiumconcert sterk aanbevolen!

 

Timings zijn steeds onder voorbehoud.

Jazz Wilrijk is mogelijk dankzij de financiële steun van het District Wilrijk